neokatekumeni PDF Ispis E-mail
Administrator   
Srijeda, 30 Siječanj 2019

 

NEOKATEKUMENSKI PUT

Narav Neokatekumenskog puta definirao je, Njegova Svetost, Ivan Pavao II. kada je napisao:

„Priznajem Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena“.

Neokatekumenski put je na službu Biskupu kao jedan od načina biskupijskog ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja vjere.

Neokatekumenski put je započeo 1964. godine među barakašima Palomeras Altasa u Madridu, djelovanjem gospodina Francisca Joséa (Kika) Gómeza Argüella i gospođice Carmen Hernández, koji su, na traženje tih istih siromaha s kojima su živjeli, započeli naviještati im evanđelje Isusa Krista. Tijekom vremena ova se kérygma konkretizirala u katehetsku sintezu utemeljenu na tronogu: “Riječ Božja – Liturgija – Zajednica”, sa svrhom dovođenja osoba do bratskog zajedništva i zrele vjere.

Po nadahnuću Blažene Djevice Marije i po uzoru na sv. Nazaretsku Obitelj, Neokatekumenski put je koncilska stvarnost i plod djelovanja Duha Svetoga u Katoličkoj Crkvi. Do danas se proširio u više od 900 biskupija u 105 zemalja, s preko 20 tisuća zajednica u 6000 župa.

NEOKATEKUMENSKI PUT U HRVATSKOJ

Započeo je u Hrvatskoj 1977. godine zahvaljujući katehistima itinerantima vlč. Giacomu Raineriu, Luciji Toso i Giorgiu Carnelosu iz Italije. Tada su došli u Split pozvani od oca Ljudevita Gregova kako bi započeli kateheze u župi sv. Obitelji. Mons. Frane Franić tada ih je primio mudro i velikodušno. Možemo reći da je splitski nadbiskup Franić bio vrata Neokatekumenskog puta za Hrvatsku i sve ostale susjedne zemlje.

 

Za više infromacija pogledajte službene stranice:

www.neokatekumenskiput.hr


 

http://www.camminoneocatecumenale.com/new/default.asp?lang=hr

 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 30 Siječanj 2019 )
 

Blic Vijesti

Dječji zbor

 
sv-jeronim.jpg

Ankete