Don Damir Stojić srednjoškolcima PDF Ispis E-mail
Administrator   
Utorak, 29 Ožujak 2011

350 srednjoškolaca slušalo o teologiji tijela


Bog nas čini sudionicima stvaranja


Treći ovogodišnji mjesečni susret srednjoškolaca grada Zagreba okupio je do sada najveći broj mladih - oko 350 učenika srednjih škola ispunilo je u četvrtak, 24. ožujka dvoranu "Vijenac". Sigurno su tome pridonijele zanimljiva tema i gost predavač, studentski kapelan don Damir Stojić koji je ovog puta završio govor o teologiji tijela. On o seksualnosti ne govori kao o nečem sramotnom, već o uzvišenom sjedinjenju muškarca i žene koji stvaraju život koji nikada neće završiti.

Spolni odnos izaziva najdublje osjećaje, kaže don Damir, jer bez tog čina mi ne bismo bili, a ne bi bilo ni naše vječnosti. Don Damir se u predavanju osvrnuo i na različite propagande i promoviranja različitih vrsta definicija spolnog odnosa, kao i svih mogućih preparata koji se danas nude mladim djevojkama, a u svrhu ljepšeg i čišćeg tena. Poimanja spolnog odnosa danas su različita: svjesni smo da je to kod nekih samo izvanjski čin, kod nekih samo užitak, kod nekih samo zadovoljenje fizioloških potreba. Ali, kada bi to bilo samo to - zaista o tome uopće ne bi trebalo govoriti, već poticati mlade ljude da se samo dobro zaštite.

Kao kršćani, vjernici, naše poimanje spolnog odnosa trebalo bi biti drukčije. Pogledamo li prvu i posljednju stranicu Biblije možemo uočiti da u njima nalazimo sliku braka. U Knjizi Postanka Jahve daje prvu zapovijed muškarcu i ženi kad im kaže: "Plodite se i množite" (Post 1, 28a) - već ovdje prepoznajemo divnog, čudesnog Boga, Boga života koji nam daje da budemo sudionici u stvaranju. Također, zadnja stranica Biblije, Knjiga Otkrivenja, govori nam o čudnom viđenju zaručnika i zaručnice koji zapravo prikazuju što će Bog učiniti s nama, u nebu nas sjediniti sa sobom. Na zemlji se to sjedinjenje ostvaruje u braku.

Tijekom govora o teologiji tijela, don Damir se osvrnuo i na čistoću prije braka naglašavajući kako je čistoća "da" jednoj osobi i "ne" milijardama drugih. "Ljubiti nekoga nije isto što i nekoga trebati. Ako je sve u trebanju, onda to prolazi, a ljubav je ona koja ostaje trajno. Tu se ističe slika Crkve i Krista, slika između muža i žene u braku. To je trajni vez sklopljen pred Bogom kao pred okus nebeske radosti", zaključio je don Damir Stojić.
 

Neka od pitanja koja su srednjoškolci postavili don Damiru Stojiću:
- Postoji li druga literatura o teologiji tijela osim knjige pape Ivana Pavla II.?
Postoji još samo jedna knjiga na hrvatskom jeziku u izdanju "Verbuma".
- Što je s mladima koji su već imali spolne odnose? Da li nakon što su spoznali da su pogriješili i ne žele to više činiti, mogu živjeti duhovnu čistoću budući da spolnu čistoću ne mogu vratiti?
U duhovnom svijetu, kod ispovijedi se taj grijeh oprašta. Nema toga što Bog ne može oprostiti i preobraziti. Nema veze s kojim teretom dolazimo, Bog nam oprašta. Ali Lažac nas hvata u klopku krivnje, osjećaja manje vrijednosti. Ipak, moramo biti svjesni da Isus u evanđelju jasno govori da su mu grešnici najdraži jer Bog djeluje kroz naše slabosti.
- Do koje mjere se smije ići u vezi? Je li poljubac grijeh?
Prije svega mladi ljudi se trebaju zapitati što znači izraziti ljubav. Može biti izražena na mnoge načine. Prijedlog: suzdržavati se od bilo kojeg tjelesnog dodira koji može dovesti do seksualnog čina. Valja voditi računa da su djevojke (žene) različite od mladića (muškaraca), dečki se rijetko mogu zaustaviti na vrijeme.
- Ako je brak pred okus zemaljske radosti, što je sa svećenicima i časnim sestrama?
Krist prožima i jedne i duge. Svećenici i časne sestre na jedan drugačiji način izražavaju gotovo istu stvarnost. Efežani govore o prožimanju, a Matej o ne udaji/neženjenju radi Kraljevsta Božjeg. Bračni par i svećenici i redovnici svjedoče istu stvar na različite načine.

Zadnja Promjena ( Petak, 08 Travanj 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

Blic Vijesti

Dječji zbor

 
sv-jeronim.jpg